fbpx

“Acid wash: Retro revolucija u dizajnu helanki”

Acid wash je tehnika obrade tkanine koja koristi izbeljivač (često razblaženi) kako bi postigla izbleđeni dizajn na materijalu. Iako je ova tehnika često povezivana sa jeansom iz 80-ih, primenjuje se i na druge vrste odeće, uključujući helanke.

Helanke se prvo natope u vodi, a zatim se tretiraju sa razblaženim izbeljivačem. Da bi se postigao specifičan uzorak, proizvođači koriste razne abrazive koji se dodaju tokom procesa pranja.

Ponekad se helanke vezuju ili presavijaju pre pranja kako bi se stvorili specifični uzorci. Ovo može rezultirati spiralnim, prugastim ili mrljastim dizajnima koji su jedinstveni za svaki par.

Acid wash pranje helanki stvara uzorak koji može varirati od veoma svetlih i kontrastnih do suptilnih i mračnijih nijansi. Ovo pruža raznovrsnost u stilovima, omogućavajući nosiocima da biraju između ekstremnih ili umerenih izgleda.

Osim vizuelnog efekta, acid wash pranje može promeniti i osećaj materijala. Iako helanke ostaju rastegljive, proces može činiti tkaninu mekšom na dodir.

Helanke sa kiselinskim pranjem zahtevaju pažljivu negu da bi zadržale svoj jedinstveni izgled. Preporučuje se pranje na blagom programu i sušenje na vazduhu.

Kod “acid wash” tehnike, boja koja se najčešće koristi je zapravo odsustvo boje. Drugim rečima, tehnika se obično koristi za izbleđivanje ili “ispiranje” originalne boje tkanine, a ne za dodavanje nove boje. Međutim, evo kako boje obično izgledaju ili se koriste u kontekstu acid wash tehnike:

ContourCraze helanke / klikni na fotku da vidiš proizvod

Indigo/Plava: Ovo je klasična boja džinsa. Kada se primeni acid wash tehnika na ovakve materijale, rezultat je obično kombinacija svetloplavih i tamnoplavih nijansi, stvarajući kontrastnu teksturu.

Crna: Crne helanke, majice ili džins kada se podvrgnu acid wash tehnici, često postanu sivo-crne ili sa beličastim šarama. Ovo daje jedinstven i izbleđeni izgled materijalu.

Siva: Sive tkanine mogu postati svetlosive ili čak bele kada se koristi ova tehnika.

Pastelne boje: Iako je manje uobičajeno, acid wash tehnika može se primeniti i na svetlije, pastelne boje, poput roza, plave ili zelene. Rezultat je često vrlo suptilna varijacija boje s izbleđenim šarama.

Tamne boje: Boje poput tamnozelene, bordo ili tamnoljubičaste također mogu biti tretirane acid wash tehnikom. Ovi materijali obično zadržavaju tamnu osnovu, ali imaju svetlije, izbleđene šare raspršene po površini.

Nakon što se acid wash tehnika primeni, neki proizvođači ili dizajneri mogu odlučiti da dodaju dodatne boje ili efekte na tkaninu, koristeći različite tehnike farbanja ili bojenja. Međutim, osnovna karakteristika acid wash tehnike je njen izbleđeni, kontrastni izgled koji se postiže obradom originalne boje tkanine.

Rezultat acid wash tehnike u našem asortimanu  su zanimljive ContourCraze, jedinstvene helanke koje se lako uklapaju u outfit i van gyma i treninga.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
#
Zatvori filtere
Pretraga proizvoda
Cena